Belangen Vereniging Visbuurt
gemeente Den Helder Woningstichting Den Helder CIV Den Helder Aficom Accountants Bakkerij Dunselman AH Boonstra

Digitale nieuwsbrief nr. 4 | 5 juli 2010

Verslag R. van Rietschoten

Woensdagavond 23 juni stond in het teken van de ontmoeting tussen vrijwilligers, het bestuur van de Belangen Vereniging Visbuurt en instellingen. Plaats van handeling was het buurthuis De Viskom aan de Vijzelstraat.

Voorzitter Janna van Os heette de aanwezigen van harte welkom. "Zo kunnen we met elkaar kennis maken en elkaar beter leren kennen. Vanavond laten we u het definitieve programma zien, zoals dat door het bestuur van de BVV is vastgesteld.
Velen hebben hun plannen en ideeën kunnen inbrengen in de bijeenkomsten van de adviesgroep. We zijn daarmee aan de slag gegaan en hebben een gevarieerd programma samengesteld, dat passend is voor alle bewoners van de Visbuurt en, vooral belangrijk, binnen een sluitende begroting. Mede door de bijdrage van onze hoofdsponsors De Gemeente Den Helder en Woningstichting, de ondersteunende instellingen het Oranje en VSB fonds, de Koninklijke Nederlandse Heide Maatschappij en ruim dertig plaatselijke sponsoren. Een dergelijke feestweek valt of staat door de inzet van vrijwilligers, dat hoef ik u niet te vertellen. Gelukkig hebben velen zich aangemeld maar we kunnen bij een aantal disciplines nog wel wat liefhebbers gebruiken. Dus zegt het voort. We willen duidelijk zijn in wat men van ons kan verwachten".

 1. Ondersteuning van Bestuur, Instellingen, EHBO en Beveiliging
 2. Een vrijwilligersverzekering
 3. Een duidelijk aanspreekpunt
 4. Telefoonlijst aan een sleutelkoord met belangrijke nummers
 5. Tijdens uw werkzaamheden koffie, thee of frisdrank
 6. Om herkenbaar te zijn krijgt u een shirt van de organisatie
 7. Een leuke attentie als dank voor uw inzet en een feestelijke avond als afsluiting

Aan de andere kant verwacht de BVV ook wat van haar vrijwilligers: 'vrijwillig' betekent niet 'vrijblijvend'.

 1. Dat zij na aanmelding ook daadwerkelijk komen. Laat het bij ziekte of zeer zo spoedig mogelijk weten.
 2. Telefonisch bereikbaar zijn
 3. Tijdens hun werkzaamheden geen alcoholische dranken nuttigen
 4. Een voorbeeldfunctie bekleden en uitdragen
 5. Ogen en oren zijn met betrekking tot mogelijk onheil of escalatie
 6. Gastvrij zijn naar een ieder
 7. Hun locatie na gebruik weer schoon opleveren en de regelgeving in acht nemen
 8. Dat zij een vrijwilligersverklaring invullen, zodat de gegevens, indien nodig, bekend zijn

ontmoeting 23 juni 2010  opening door de voorzitter

Diverse programma onderdelen

In de vorige Digitale Nieuwsbrieven hebben we de diverse exposities en presentaties belicht, de activiteiten in de Brouwerstraat, Kleurrijkplein, het Stooiendorp en het boek 200 Jaar Visbuurt. Nu de volgende onderdelen van het fantastische programma van de Visbuurtweek 2010.Kermis

Dagelijks is er een kermis in de Visbuurt, geopend van 12.00 uur tot 23.00 uur en op vrijdag en zaterdag tot 24.00 uur.
De kermis zal komen te staan in de Stakman Bossestraat. Er zijn een 14-tal attracties, geen high tech, daar heeft de BVV geen toestemming voor gekregen. Het moest een kermis zijn die passend is in het programma 200 jaar Visbuurt. Er zullen o.a. botsautootjes, draaimolens, blikgooien en touwtje trekken zijn. En natuurlijk de vertrouwde snoep- en oliebollenkraam.

kermis  kermisLive podium

Op het live podium, in de Jan in 't Veltstraat, zullen dagelijks vanaf 12.00 uur optredens plaatsvinden.
Gerrit Wellerdieck van Music Plaza heeft de regie in handen, en dat hij verstand van zaken heeft bewijst het aanbod dat op het podium zal plaatsnemen!
Op de woensdagavond zal dat een spetterend optreden zijn van The Telstars. Een fantastische band bestaande uit vader, zoon en dochter, een band die vooral bekendheid heeft gekregen door optredens bij feesten en partijen en die als support act met artiesten als Nick & Simon, Peter Beense, Wolter Kroes, Jan Smit en Piet Veerman heeft opgetreden.


Gerrit Wellerdieck
Gerrit Wellerdieck van Music Plaza

The Telstars
Woensdagavond: The Telstars

Organisator Gerrit Wellerdieck in gesprek met R. van Rietschoten

"Als ik wil kan ik morgen al beginnen". Een uitspraak die Gerrit Wellerdieck eind 2009 al deed." Zoals de zaak er nu voor staat zal de kermis nabij de Vismarkt en omliggend terrein uit 14 attracties bestaan. Niet slecht, zeker als je bedenkt dat juli en augustus voor de kermisexploitanten drukke tijden zijn. Ook de live muziek op het podium voor de voormalige OLVOO kerk is tijdens de Visbuurtweek rijkelijk vertegenwoordigd.
Op woensdagavond zullen The Telstars de spits afbijten. Donderdag is het de beurt aan de formaties Next Time en Mr Slammer. Funktrain en The Sea Side Jazzband zijn op vrijdag te zien en te horen. Voor de zaterdag zijn Driving South en Crossfire gecontracteerd. De feestelijkheden worden op zondag afgesloten door de groepen New Born en Carry On. Ach, weet je wat het is? Ik zit al jaren in het kermis en muziek wereldje, ik heb zo mijn contacten. Niet zo moeilijk als je weet, dat ik vier oefenruimtes heb, en deze gebruikt worden door deze groepen. Ik wilde ook per se Helderse bands op het podium hebben. De liefhebbers van draaiorgelmuziek kunnen op zondag rekenen op 8 exemplaren verdeeld over de wijk. Ik wil ook alleen werken, alleen voor de kermis heb ik de hulp ingeroepen van Peter Olde Scholthuis. Deze zaken waren in een week geregeld. Wat nog niet helemaal wil lukken is een markt in de vorm van een braderie met een nautisch element, die voor de vrijdag staat gepland. Maar daar ga ik mijn stinkende best voor doen. Ik denk dat ik bij Noord-Hollandse markten flink ga flyeren".


Mr Slammer
Donderdagavond: Mr Slammer

Sea Side Jazz Band
Vrijdagmiddag: Sea Side Jazz Band


Postcodeloterijfietstourtocht

Deze fietstocht is georganiseerd door H. van Deursen, en alle deelnemers betalen € 5,00 voor het goede doel KIKA.
Waarom heet het postcodeloterij fietstourtocht? Omdat we één jaar na data alle gewonnen postcodeloterijfietsen nog een keer bijeen willen zien. Vele fietsen hebben inmiddels hun originele uiterlijk verloren, maar het zal toch leuk zijn om in een groot kleurig lint van groen en oranje achter elkaar de route te fietsen en daarmee geld op te halen voor het goede doel.
De fietstocht begint op Willemsoord, de plek waar de postcodeloterijfietsen vorig jaar zijn uitgedeeld aan de bewoners van de Visbuurt. Vervolgens fietst de karavaan langs het marinemuseum. De stoet vertrekt op een tijdstip dat de boot naar Texel vertrekt, er is dan geen druk verkeer dat gevaar kan opleveren voor de fietsers. Het parcours gaat over de dijk naar "Duinoord", dat is 9,5 km. De bezemwagen van Halfords volgt de fietsers met bandenplak en EHBO. Bij "Duinoord", het eindstation, krijgt iedereen koffie, thee of limonade, gesponsord door Halfords. Daarna gaat een ieder op eigen gelegenheid weer terug naar de Visbuurt, alwaar de overhandiging van de cheque aan KIKA zal plaatsvinden op het podium en alle deelnemers van Halfords een presentje aangeboden krijgen (mogelijk dat bij voldoende deelnemers de Postcodeloterijtruck in de Visbuurt aanwezig zal zijn). Er moet nog toestemming worden gevraagd aan Rijkswaterstaat om met een auto over de dijk te rijden. Posters worden opgehangen en berichten hierover worden vermeld in de krant. Er zijn nog besprekingen om een helikopter in de lucht te laten vliegen om een luchtfoto te maken. Opgeven voor deze activiteit bij H. van Deursen, Brouwerstraat 40, tel. 06-51603881. Kosten € 5,00, zoals gezegd voor KIKA.

Bron: artikel van Marten Visser in de Helderse CourantDJ-podium

Locatie: basketbalveldje achter de Vomar in de Vijzelstraat
Onder begeleiding van Bas Ouwens, jongerenwerker, hebben een aantal tieners een programma samengesteld, voor en door jongeren. Op 3 avonden en 3 middagen een gevarieerd programma, van Panna, levend tafelvoetbal, schuimparty, VJ's en DJ's, House en top 40 muziek.
Op donderdagavond staan DJ Swing, Tranga Beats en 'd Joyce op het programma. 's Middags kunt u deelnemen aan het levend tafelvoetbal.

DJ Swing Ravi
DJ Swing Ravi

DJ Swing Jayen
DJ Swing Jayen

Chope-e
Chope-e

Jerome
Jerome

Op de vrijdagavond DJ Bass D, DJ Chop-e en Jerome, Dirty Rockers, Phunkdelluxe en Djeffrey‘s.

Op donderdagmiddag een Pannatoernooi: alle sportieve deelnemers kunnen zich om 14.00 uur inschrijven bij het basketbalveldje in de Vijzelstraat, de wedstrijd start om 15.00 uur.

bass-d
Bass-D

Phunkdelluxe
Phunkdelluxe

Op de zaterdagavond DJ Lorenzo & Mr T, Stelley & Arno en een schuimparty en in de middag zijn er kinderactiviteiten met Drieelle met clown Max, deze middag wordt door Petra Clowting verzorgd.Bas Ouwens en Petra Clowting

R. van Rietschoten in gesprek met Bas Ouwens en Petra Clowting:
De jeugd hoeft zich tijdens de week niet te vervelen. Bas Ouwens en Petra Clowting beloven een gelikte presentatie op de donderdag, vrijdag en zaterdag, vanaf 19.00 uur. Plaats van handeling: het podium op het basketbalveld aan de Vijzelstraat.
Bas is verantwoordelijk voor de jongeren tussen de 12 en 23 jaar en heeft diverse dj's uitgenodigd om hun kunsten te vertonen.
Petra Clowting en Miranda van Lieshout vormen het kindertheater De Smeerkeesjes en gaan samen met Drieelle en clown Max op zaterdagmiddag vanaf 13.00 uur de kleintjes vermaken. "We hebben de nodige ervaring opgedaan bij het Last Minute Summer Event dat dit jaar op 4 september op Quelderduyn plaats vindt. We praten als typetjes het optreden aan elkaar en proberen de kinderen er zoveel mogelijk bij te betrekken", laat Petra weten.
Bas is jongerenwerker en vertelt hoe hij hier bij betrokken is. "Ik ben door de wijkconciërge van de stad binnen de linie, Netty Kolsteeg, destijds gevraagd om een format te bedenken voor de jongeren, en na enkele gesprekken met hen is er een programma vastgesteld. In het kort hebben we donderdag, naast een levend tafelvoetbal, urban, club en top 40 met de dj's Swing en Bass-D de dj's Chop-E en Jerome bedienen op vrijdag de mensen met electro en house en de liefhebbers van dance en jaren 80 en 90 met schuimparty zijn op zaterdag welkom. De dj's van dienst zijn dan Lorenzo, Mr T, Arno en Stelley. Ik wil nog even vermelden dat Bass-D een hele grote is met internationale allure, daar komen veel jongeren op af".
Het vinyl is toch weer populair? "Ik merk het al, je bent niet goed op de hoogte. We werken met een vaste set van twee CDJ duizend Pioneer, die heeft veel mogelijkheden. Ik weet niet hoe de vroegere Visbuurtweken waren, maar na bijna 20 jaar zie ik dit als een nieuwe, spannende en feestelijke start met veel mensen op straat, die ervan genieten".SDTO

Stichting Dak en Thuislozen Opvang, gevestigd in het Wapen van Den Helder, houdt open woonkamer: Komt u deze bank vullen voor een gezellig praatje, u bent van harte welkom!


SDTO kantoor SDTO

Open huis voor iedereen die geïnteresseerd is in de leefomstandigheden van de bewoners van de daklozenopvang. Dit kan in grote mate bijdragen tot imagoverbetering en de verstandhouding die de bewoners van de opvang met de buurt hebben verder uitbreiden.
Kom binnen tussen 10.00 uur tot 16.00 uur op de Spoorgracht nr. 43/Nieuwstraat 6, en maak eens op een andere wijze kennis met deze bewoners: ze gaan voor u gitaar spelen, pannenkoeken bakken voor de kinderen en koffie met cake serveren. Ze vinden het erg gezellig om een praatje te maken en willen positiviteit uitstralen.Gondelvaart

(Interview door R. van Rietschoten met Vincent Scheeper)
Als u op donderdagavond 19 augustus na de kermis, de muziek van de dj's en de bands Next Time en Mr Slammer of de Postcodeloterijfietstoertocht een rustmoment nodig heeft, dan raden wij u aan plaats te nemen in of bij de Bassingracht.
Op de route Onrust tot het Kanonnenpleintje zullen tussen 22.00 en 23.00 uur tientallen boten deel uitmaken van een feestelijke gondelvaart. Een initiatief van Vincent Scheeper, die zelf met zijn vriendin Roos Griek aan de gracht woont en een boot heeft liggen. "Ik was 20 jaar geleden, toen de laatste visbuurtweek plaats vond, twee jaar oud dus ik kan me er weinig van herinneren. Nu de feestweek er weer aankomt vanwege het 200-jarig bestaan heb ik, denk ik, hetzelfde gevoel als de mensen toen. De Visbuurt kent nog steeds een saamhorigheidsgevoel en een culturele geschiedenis. Ook jonge mensen in de leeftijd van 16 tot 30 jaar moeten een bijdrage leveren, zodat het bestaan van de Visbuurtweek gewaarborgd blijft. Ik ken veel vrienden die een boot hebben en samen met watersportverenigingen, de zeekadetten en Boatex moet het toch mogelijk zijn er een varend spektakel van te maken. Ik heb daar alle vertrouwen in. Ik hoop op zo'n 40 creatieve deelnemers maar als mensen willen aansluiten tijdens de tocht zijn ze van harte welkom.
Een deskundige jury zal beoordelen wie met de prijzen naar huis gaan. In juli ga ik adverteren, maar de grootste kracht, vooral in deze buurt, is de mond op mond reclame".

  Autopedrace

Om 13.30 begint in de Bakkerbreetstraat de autopedrace voor de jeugd van 4 t/m 12 jaar, georganiseerd door Toon van de Kamp en Hannie Maasland van "de Viskom". Om 15.30 is de prijsuitreiking in de Viskom.

R.van Rietschoten in gesprek met Hannie Maasland

Hannie Maasland en Toon v/d Kamp geven in de Bakkerbreetstraat op vrijdag 19 augustus vanaf 13.30 het startschot van de autopedrace voor kinderen vanaf 4 jaar. Naast het feit dat Hannie binnen de BVV bestuurslid zonder portefeuille is, heeft zij al 10 jaar de nodige ervaring opgedaan als coördinator bij de Stichting Jeugd Vakantie Activiteiten Den Helder (JEVAK) afdeling Viskom, die op 2 augustus begint.
"Ik ben in deze buurt geboren en getogen. Mijn wiegje stond in de Jonkerstraat en via de Vijzelstraat ben ik in de Bakkerbreetstraat terecht gekomen".
Ondanks dat ze wars is van publiciteit, of, zoals ze zelf zegt: "Ik hoef niet zo nodig op de voorgrond te staan", komt ze zeer enthousiast over. "Vanwege die JEVAK activiteiten ben ik in juni 2009 door de voorzitter benaderd om iets voor kinderen te bedenken. Samen met Gerrit Wellerdieck ben ik ook bezig een avondmarkt of braderie op de vrijdag neer te zetten. Op dit moment wil dat nog niet erg lukken. Vier kraamhouders hebben toegezegd maar we geven de moed niet op. Het gaat door, als het moet zetten we ze tussen de 15 nautische marktkramen, die op hetzelfde moment plaatsvinden. Op de foto met een step, wordt een beetje lastig, omdat dat nog moet worden geregeld. Het idee is afkomstig van Toon, die weet een verhuurbedrijf die kindersteppen levert. Het gekke is, dat je genoeg steppen voor volwassenen kunt krijgen maar niet voor kinderen. Zoveel hebben we er niet nodig, een stuk of vier is voldoende. Natuurlijk hebben we ook leuke prijzen. Ik was 17 of 18 jaar oud, dat ik de laatste week mee maakte. Op die leeftijd is alles een groot feest. Ik kan mij de nachtmarkt, de kermis en de draaiorgels nog herinneren. Toen zag ik ook dat het minder werd. De oudere bewoners waren het een beetje zat".
Aanmelden voor de autopedrace kan bij Hannie Maasland, Bakkerbreetstraat 17.Lokale Omroep Stichting

Lokale Omroep StichtingDe Lokale Omroep Stichting zal op zaterdag 21 augustus vanaf een locatie aan de Vismarkt een rechtstreekse uitzending verzorgen. De omroep heeft als radiostation een uitzendgebied van Den Burg tot Schagen met als centraal middelpunt de gemeente Den Helder en Julianadorp.
www.losdenhelder.nlTestnet De Jong Assurantiën CBM Printing Stichting Vrijwaard Webdesign Noord-Holland