Belangen Vereniging Visbuurt
gemeente Den Helder Woningstichting Den Helder CIV Den Helder Aficom Accountants Bakkerij Dunselman AH Boonstra

Digitale nieuwsbrief nr. 6 | 1 augustus 2010

Zaterdag 21 augustus : RUBBERRACE

Op de zaterdagochtend om 11.00 uur zal de rubberrace van start gaan.
2 Personen nemen plaats in een kleine rubberboot en zullen een parcours met een aantal hindernissen moeten afleggen. Er wordt niet geroeid met peddels maar met tafeltennisbatjes.
In de ochtenduren start de leeftijdsgroep van 18 jaar en ouder, daarna komen de 14 tot 17 jarigen aan bod

rubberrace  rubberrace

Er zijn voor de veiligheid 3 volgboten en 2 duikers bij deze activiteit aanwezig.

rubberrace  rubberrace

fam. Geervliet
DOET U OOK MEE?

Aanmelden kan bij fam. Geervliet, Keizersgracht 147, tel. 620257.


Mocht de gracht onverhoopt weer vol liggen met blauwalg, kan deze activiteit om gezondheidsredenen niet doorgaan.Veiligheid staat voorop

(interview R. van Rietschoten met Vrouke Geervliet)

Lijkt het u wat om op zaterdag 21 augustus vanaf 11.00 uur met iemand anders in de Spoorgracht deel te nemen aan de rubberbootrace? Met behulp van een tafeltennisbatje per persoon moet u zich dan wel voortbewegen van de brug bij het Kanonnenpleintje naar die andere brug ter hoogte van het Wapen van Den Helder. Ondertussen moet u wel even aan de bel trekken en over een loopmat balanceren.
Wordt u al opgewonden? Meldt u zich dan aan bij Vrouke en Alex Geervliet. Vrouke vertelt, hoe dit is ontstaan.
"Het idee is in 2003 als een geintje in café De Bierbron geboren. Een vriendenploeg heeft het initiatief overgenomen en tot 2008 werd het jaarlijks op de eerste zaterdag van de maand augustus gehouden. Het parcours was toen wel langer en onderweg moesten er opdrachten worden uitgevoerd. Na afloop lagen er diverse versnaperingen op de deelnemers te wachten. Wij zijn vereerd dat het bestuur ons heeft uitgenodigd om het nog een keer te organiseren, mits er natuurlijk geen blauwalg op het water drijft. Dan gaat het feest niet door, veiligheid voor alles. Tijdens de wedstrijd moet men gesloten kleding dragen. Twee duikers, een jury en drie volgbootjes houden alles scherp in de gaten. Er vinden twee manches met elk 10 boten plaats. De volwassenen bijten de spits af, gevolgd door de jeugd in de leeftijd tussen 14 en 18 jaar oud".
Op de vraag hoe ze aan de rubberboten en de batjes komt, zegt ze: "De reclames en de aanbiedingen in de gaten houden. Alleen aan de netjes hebben we niets, misschien heeft de plaatselijke tafeltennisvereniging er wat aan. Om de kosten laag te houden vragen we per persoon een euro".Kinderprogramma

DrielleOp de zaterdagmiddag een ontzettend leuk Kinderprogramma met o.a Drieëlle en clown Max, en medewerking van de Smeerkeesjes.

Locatie: op het DJ-podium bij het basketbalveldje in de Vijzelstraat.

Aanvang: 13.00 uurMuziek op het Livepodium

Driving SouthDRIVING SOUTH komt op zaterdag in het voorprogramma spelen op het livepodium in de Jan in 't Veltstraat.
Driving South is een Bluesband uit Den Helder, opgericht door gitaarvirtuoos Mike de Wit.
De band speelt covers en eigen werk die zijn voorzien van een flinke dosis improvisatie zodat de bandleden vooral hun eigen geluid kunnen creëren.
Kortom: een volwassen sound voor mensen met een gezonde smaak voor muziek.

 

CrossfireOp zaterdagavond speelt op het livepodium in de Jan in 't Veltstraat de band CROSSFIRE.
Peter Kerkhof (bassist-zanger)
Teun Hol (gitaar/backgroundvocals)
Henk Postumus (zanger
René Wonder (gitaar/keyboard)
Peter Sinke (drums)
Zij nemen u mee op een nostalgische trip naar Memory Lane.

Speeltuin "De Viskom" heeft ook op de vrijdag- en zaterdagavond livemuziek in de zaal.
Op vrijdag 20 augustus treedt NewBorn op van 20.00 tot 24.00 uur. Deze formatie zal deze week driemaal te gast zijn in de Visbuurt. Op de openingsavond voor genodigden, zoals gezegd op de vrijdag in de Viskom en op zondag op het live podium in de Jan in ’t Veltstraat.
Op zaterdag 21 augustus treden The Telstars op van 20.00 tot 24.00 uur.

NewBornNewBorn on tour 2010
De formatie NewBorn zal op vrijdagavond in buurthuis "De Viskom" en op zondagmiddag op het livepodium aan de Jan in ’t Veltstraat de festiviteiten muzikaal omlijsten.
NewBorn is een formatie met allure, die met haar allround repertoir op elk evenement uit de voeten kan. Tijdens hun optreden zullen vele muziekstijlen de revue passeren. Mede door hun enthousiasme en inzet bezorgen zij het publiek een fantastische muzikale middag.

 

De band bestaat uit:
. Cor Schattevoet (zang/keyboard)
. Akky Hartman (percussy/gitaar)
. Costiaan Lind (sologitaar/zang)
. Lefty Frey (basgitaar)
In een middagvullend programma zult u worden meegenomen in de tijd waarbij gezelligheid en muziek centraal zullen staan. Van latin naar reggae tot rock, maar ook het Nederlandstalige lied zit in het repertoire. Dit alles staat garant voor een spetterend feest.Geen feestweek zonder HHV

Maarten Noot heeft het er maar druk mee. Hij is al jaren voorzitter, penningmeester en redactielid van het blad 'Levend Verleden' van de Helderse Historische Vereniging en secretaris van het KNRM station Den Helder.
"Tijdens de Visbuurtweek komt men mij tegen in het gebouw van het Leger des Heils. Daar verzorg ik dagelijks van 12.00 tot 17.00 uur een PowerPoint presentatie over Helderse zeeredders vanaf 1900 tot heden. Als ik daar niet ben, moet je een stukje verder lopen naar het verzorgingshuis Prinses Margriet. Waarschijnlijk ben ik daar in gesprek met iemand die net gekeken heeft naar de diapresentatie over de wijk in de jaren '60 en '70. Deze presentatie is ook van woensdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur te zien. Zo niet dan ben ik als gids onderweg bij de historische bordenroute".

Waar komt die interesse voor zeeredders vandaan?
"Ik heb altijd gevaren, de zee geeft mij inspiratie en Den Helder kent toch een geschiedenis als het over reddingen gaat. Ik moet wel zeggen, dat het geen complete presentatie is, meer een compilatie. In die tijd woonden bijna alle roeiredders in de Visbuurt en met behulp van de sleepboot Hercules, die vanwege zijn diepgang niet dichtbij kon komen, werd de vlet naar de plek des onheils gebracht. Na 1923 werd de reddingboot Dorus Rijkers ingezet. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij ontstond in 1991 uit een fusie tussen diverse organisaties".
Hoe gaat de presentatie over de Visbuurt eruit zien?
"Omdat de bordenroute veel oude foto's bevat, heb ik mij toegelegd op foto's uit eind jaren '60 en begin '70. Dat spreekt meer tot de verbeelding, het is herkenbaar en je hoeft er niets bij te zeggen".

Maarten Noot

Een bolwerk van Helderse Historie
Na de presentatie van het boek 'De Visbuurt in Den Helder' wordt er nog een naslagwerk uitgegeven.
"Klopt, alleen gaat dit boek niet in de verkoop, het is bedoeld voor onze leden en de rest wordt weggegeven. Zie het als een initiatief van onze vereniging, waarin ook de Visbuurt wordt belicht".
Kan de HHV nog steeds zijn nut bewijzen?
"Ja, zeker weten. Wij hebben nu ruim 900 leden en dit aantal blijft stabiel. Gelukkig maar, want onze inkomsten bestaan uit contributies en de inkomsten uit de verkoop van boeken. Wij vieren in 2013 ons 25-jarig bestaan, misschien is dat voor mij na 15 jaar bestuurslid te zijn geweest het moment om plaats te maken voor anderen. Ik moet wel de zekerheid hebben dat de historie en het naslagwerk van onze stad blijft bestaan. Ik weet zeker dat onze (klein)kinderen ons dankbaar zullen zijn. Door middel van uitwisseling van verhalen en foto's hebben we goede contacten met andere gemeentes in deze regio. Ik weet dat het nog steeds gevoelig is maar mijn droom is de realisatie van een compleet bolwerk van Helderse historie in een vereniging. Verder maken wij ons zorgen, wat de nieuwe werkplek wordt. Nu maken we gebruik van een ruimte in het huidige gemeentehuis, de vraag is of wij meeverhuizen naar het nieuwe onderkomen".Zondag 22 augustus 2010
De Laatste feestdag van een heel mooi Jubileumjaar

De Theetuin
(R.van Rietschoten in gesprek met Will Pompert en Petra Alders)

Gastvrijheid en herinneringen

Het is niet toevallig dat de Theetuin op zondag 22 augustus van 14.00 tot 17.00 uur bij de Jac. P Thijsseschool, voor de afsluiting, het laatste onderdeel is van de Visbuurtweek 2010.
"Daar hebben we expres voor gekozen, een theetuin hoort op zondag plaats te vinden. Er is die week heel veel te doen voor jongeren en kinderen. Wij willen de senioren, zeg maar de 40+ groep, verwennen met thee, koffie, zoetigheid en passende muziek. We denken aan een accordeonist, troubadour of een draaiorgel".
Adjunct directeur van de school aan de Stakman Bossestraat Will Pompert en Vrijwaard welzijnscoördinator Petra Alders denken nu al aan een jaarlijks terugkerend initiatief.

"De school heeft een mooie tuin die door leerkrachten en de kinderen regelmatig wordt bijgehouden. Het is ook een speelplek. Het moet die zondag een ontmoetingsplek worden, waar mensen met elkaar in gesprek raken en herinneringen ophalen. Kortom een tuin waarbij gastvrijheid en thuis voelen voorop staan. Er wonen in deze buurt veel senioren, die niet veel naar buiten gaan omdat er voor hen weinig is te beleven. Zij zijn die dag van harte welkom. We weten zeker dat het druk wordt. Vrijwilligers hebben zich al aangemeld om de bewoners van Verzorgingshuis Prinses Margriet te begeleiden naar de theetuin. We willen ook een speciale flyer maken om er reclame voor te maken".Nabrander: Presentatie Walvisvaart "Van Willem Barendsz tot Willem Barentsz"
Organisator Andre van Groenou heeft aangegeven de tijden van de opening van deze presentatie te vervroegen naar 12.00 uur. Deze presentatie zal worden gehouden in de Metro van Verzorgingshuis Prinses Margriet aan de Binnenhaven van 12:00 tot 17:00.Next Time

Op donderdag treedt de band Next Time op, op het live podium in de Jan in ‘t Veltstraat, u kunt dan een bekend gezicht uit de Visbuurt terug zien, nl. Angela Visser, zij heeft met haar ouders vele jaren in de Brouwerstraat gewoond.
De band Next Time bestaat 3 jaar en 7 maanden, de muziek die zij maken varieert van country, rock 'n roll, reggae, pop, Nederlandstalig en Moluks/Indonesisch.

Next Time

Namen bandleden:

. Peter Tatipata (slaggitarist/zang)
. John Parisius (bassist)
. Andy de Ronde (solo gitarist/zang)
. Angela Visser (zangeres)
en de Jongste van de band
. Ray Visser (drummer) hij is de zoon van Angela Visser.Nogmaals "Vismarkt wordt Kleurrijk Plein"

(R. van Rietschoten in gesprek met Majoor Bakker en Marja Hoogenbosch)

De Visbuurtweek 2010 zal op woensdag 18 augustus om 11.00 uur geopend worden door wethouder Pia Bruin. Daarna barst het los en zal de Vismarkt omgetoverd worden in een kleurrijk geheel. Dat kun je wel overlaten aan Avalon, het Leger des Heils, Stichting de Vissalon en Triade.
Marja Hoogenbosch en Majoor Bakker vertellen.
"Vanaf 12.00 uur is er in het gebouw van het Leger des Heils naast de foto-expositie over de Visbuurt tot en met zondag ook een overzicht te zien van 120 jaar Leger des Heils.
Vanaf 12.00 uur worden de deelnemers voor de modeshow van tweedehands kleding bij Avalon verwacht om zich om te kleden en te laten kappen en opmaken door een kapster/visagist. Namens de organisatie zal er ook een lunch worden aangeboden. Om 14.30 uur worden de modellen vanaf de Vismarkt omgeroepen door de ladyspeakers Babs Straalman en Saskia Luyendijk en kunnen via de in/uitgang van Avalon op een echte catwalk de kleding showen. Op donderdag 19 augustus is van 13.00 tot 16.00 uur deze kleding te koop bij kledingwinkel van het Leger des Heils. Het geheel wordt muzikaal opgeluisterd door het multicultureel koor Rainbow".

Later die middag vindt er weer een presentatie plaats, is dat niet een beetje teveel van het goede?
"Kleur in je wijk is een gezamenlijk initiatief om de ongeveer 46 culturen die de buurt rijk is te belichten met kunst, cultuur, muziek, kleding en hapjes. Daarvoor kunnen bewoners zich nog aanmelden. Deze kleding die geshowd wordt is niet te koop. De middag wordt afgesloten met een optreden buikdansen door cursisten van Triade".

"Stichting Vissalon"

Stichting de Vissalon werd ook genoemd. Wie of wat is dat en hoe geven zij invulling aan het Kleurrijk Plein?
"Deze naam is bedacht door Marja Lely van Triade en is een verzamelnaam van kunstenaars die hun atelier ook in dit gebouw hebben. Zij richten zich vooral op kinderen vanaf 6 jaar. Vanaf 14.00 uur kunnen zij gewoon aanschuiven bij drie workshops, waarbij naast het schilderen gewerkt kan worden met karton en klei. De kleintjes kunnen zich met verf uitleven, er zijn genoeg kunstenaars aanwezig om alles in goede banen te leiden".

Marja Hoogenbosch en Majoor Bakker
Marja Hoogenbosch en Majoor Bakker

Omgeving ziet er niet uit

Marja Hoogenbosch en Majoor Bakker hebben nog wel een negatief puntje te melden over het plein.
"Wij hopen dat de gemeente voor die tijd deze omgeving heeft opgeruimd en schoongemaakt. Het ziet er erbarmelijk uit. Het onkruid tiert welig en overal ligt troep en glas. We gaan dit zeker met de wijkconciërge opnemen".Testnet De Jong Assurantiën CBM Printing Stichting Vrijwaard Webdesign Noord-Holland