Belangen Vereniging Visbuurt
gemeente Den Helder Woningstichting Den Helder CIV Den Helder Aficom Accountants Bakkerij Dunselman AH Boonstra

Digitale nieuwsbrief nr. 9 | 12 september 2010

DONDERDAG 19 augustus 2010

De kop is er af, na 16 maanden van voorbereiding staan we nu al voor de 2e dag van de Visbuurtfeestweek. Deze dag beginnen we met de:

Opendag bij Stichting Dak en Thuislozen Opvang

Open dag SDTOOp de donderdag en vrijdag vanaf 10 uur 's morgens tot 16.00 uur 's middags waren bezoekers welkom om bij de Opvang een kijkje te nemen in het pand waar de dak- en thuislozen een onderkomen kunnen vinden.
In een gezellige en gemoedelijke sfeer werd een ieder hartelijk ontvangen, voorzien van een kop koffie en ... heerlijke pannenkoeken met of zonder rozijnen. De geur van versgebakken pannenkoeken is bij binnenkomst meteen te ruiken, je gaat vanzelf je neus achterna. André, een bewoner van de Opvang, had zijn zelfgemaakte sieraden uitgestald en in de middag speelde er een gezellige band waarin bewoners meespeelden.
Een aantal bewoners van de Opvang hadden hun kamer opengesteld voor bezichtiging om de bezoekers een indruk te geven van hun leefomgeving. De bewoners van de Opvang wilden duidelijk stellen dat hun huis spik en span was. Zij zijn bang dat er vaak gedacht wordt dat het wel een vieze bedoening zal zijn.

Bewoners en begeleiders hebben deze open dagen als zeer gezellig ervaren en ik en Anton hebben als bezoeker de ontvangst ervaren als hartverwarmend en gastvrij.

Postcodeloterijfietstourtocht

De Postcodeloterijfietstourtocht, georganiseerd door Hennie van Deursen, kreeg de enthousiaste medewerking van Pieter Bruin van Halfords.
In de aanmeldingen was er géén grote opkomst, dus in de krant en op de LOS uitzending heeft de BVV nog een extra oproep gedaan om toch mee te fietsen voor KIKA (Kinderen met Kanker), een geweldig doel.
De opkomst bestond uiteindelijk uit 19 personen, dat viel best wel tegen. Maar deze mensen, zelfs van buiten de stad, begonnen enthousiast aan de start met voorop Hennie van Deursen, die de weg wees en gevolgd door de bezemwagen van Halfords met tevens aan boord de EHBO. Slechts één lekke band was er te melden. Koffie en thee was er te krijgen bij Duinoord.

De opbrengst van deze tour plus een spontane bijdrage van diverse mensen, in totaal een bedrag van € 326,50, werd om 17.00 uur uitgereikt aan KIKA ambassadeur Dries Redecker.


Hennie geeft uitleg over de route


Uitreiking van de cheque aan KIKA


Spelactiviteiten voor de jeugd bij Maranathakerk

Donderdagmiddag een drukte van jewelste bij de Maranathakerk: een springkussen, schminken, suikerspin c.q. popcorn. AH Boonstra zorgde voor de overige lekkernijen zoals ijsjes, drinken, chips en snoep. Univé Verzekeringen heeft hier een kleurwedstrijd gehouden, er werden 3 prijzen uitgereikt door Univé, een cadeaubon van € 12,50 voor de 3e prijs, een cadeaubon van € 17,50 voor de 2e prijs en voor de eerste prijs een Cadeaubon van € 20,00 te besteden bij Bart Smit.


Door 2 medewerkers van Univé Den Helder werden aan de winnaars van de kleurwedstrijd - Linquenda: 6 jaar, Ashley 5 jaar en Thomas 2 jaar - hun prijzen overhandigd.

De kinderen schoven ook aan bij het maken van een eigen modelboot in de Maranathakerk, hierbij werden zij geholpen door de heren Jaap Woort, Adriaan Bais, Rob van Basten, Bram van der Burg, Carel Lichtveld, Johan Vester en Michiel Woort.Levend Tafelvoetbal

Tevens op de donderdagmiddag was er het Levend Tafelvoetbal, waar de jeugd enthousiast op reageerde en hun nog niet opgebruikte energie kwijt kon.Gondelvaart

Tijdens de Gondelvaart, die plaatsvond op de Bassingracht en Spoorgracht, was er het vertrouwde sfeertje van weleer te vinden. De Gondelvaart die werd georganiseerd door Vincent Scheeper en zijn maten werd een succes genoemd.
Op de avond van deze Gondelvaart was om 23.25 uur het volgende te lezen op de site van het Noord-Hollands Dagblad:

Honderden toeschouwers bij Gondelvaart
De Gondelvaart, die deze avond werd georganiseerd ter ere van 200 Jaar Visbuurt, trok honderden toeschouwers. De tientallen versierde en verlichte bootjes voeren door de Bassingracht en Spoorgracht en werden af en toe bijgelicht door vuurwerk.
Twintig jaar geleden werd voor het laatst een dergelijke optocht gehouden, ondertussen zorgde de Helderse band Mr. Slammer op het podium bij de Olvookerk voor ouderwetse gezelligheid en kwam ook daar veel publiek.


NB. Het bestuur van de Belangenvereniging Visbuurt betreurt de schade die is ontstaan aan een jacht in de Boatex, deze schade is veroorzaakt door een lichtkogel die is afgeschoten tijdens de Gondelvaart.
Er zijn vuurwerk en lichtkogels afgestoken vanaf de Laurens Brandligtbrug en van de bootjes, een bestuurslid heeft een persoon op de brug aangesproken en gewezen op de verwarring die hij veroorzaakte bij vliegveld de Kooy en de kustwacht. Deze persoon zei daar nooit aan gedacht te hebben en stopte met zijn acties. Toch is er een lichtkogel de verkeerde kant opgegaan.
De lichtkogel is terecht gekomen op een jacht en heeft daardoor voor een paar duizend euro schade toegebracht. Het bestuur heeft het afsteken van het vuurwerk en de lichtkogels niet in haar programma en is dus niet aansprakelijk voor de schade. Zij hoopt echter dat degene die de lichtkogel heeft afgestoken, contact opneemt met de eigenaar van het jacht en via de verzekering de schade regelt.
De schade aan het jacht heeft toch een smet geworpen op de Visbuurtweek en haar organisatoren.


Hier de lichtkogel op het jacht


hier de schadeVRIJDAG 20 augustus 2010Historische markt

Historische MarktOm 12.00 uur startte de Historische markt, waarbij diverse oude ambachten te zien waren. Er werd vis gerookt en gebakken en het Stookerskoor zorgde voor de muzikale noot.
Om 06.00 uur in de ochtend werden de kramen geplaatst en moesten we weer op zoek naar eigenaren die het verzoek van de BVV om hun auto's op deze vrijdag elders te plaatsen in de wind hadden geslagen. Dat betekende voor de eigenaren dat zij ook bijzonder vroeg uit hun bed werden gebeld.


Drukte bij het visbakken


Poon in het rookvat

Het roken van de vis was gegoten in de Helderse Kampioenschappen Visroken, maar aangezien er te weinig deelnemers (4) waren, is er van een echte wedstrijd niets terecht gekomen. Alle deelnemers hebben een krat bier gekregen voor hun deelname en de gerookte vis is verkocht om de gemaakte kosten te verlichten.


Stookerskoor


 


Pannavoetbal

PannavoetbalEen "panna" is een beweging, waarbij één voetballer de bal tussen de benen van de tegenstander door poort. De belangrijkste voorwaarde voor een geslaagde panna is dat de poortende speler zelf balbezit houdt na zijn beweging.
In het straatvoetbal, dat grotendeels draait om dit soort bewegingen, worden panna's gebruikt om de tegenstander buitenspel te zetten. Het gaat om vernedering, dat is het belangrijkste aan panna.
Pannavoetbal is een vorm van straatvoetbal op een klein veldje waarbij 1 tegen 1 tot 5 tegen 5, maar bij voorkeur 2 tegen 2 spelers, door middel van behendige voetbaltrucs proberen de tegenstander af te troeven. Een groot verschil met het echte voetbalspel is, dat er geen regels zijn en de bal niet uit kan gaan of achter kan raken. Een veel gebruikte manier van uitspelen of passen is het spelen van de bal via de muur of het hek aan de zijkanten van het veld en achter de doelen.

PannavoetbalBij straatvoetbal is er vaak een scheidsrechter aanwezig. Bij een rode kaart moet je 3 minuten uit het veld. Het straatvoetbal en pannavoetbal heeft de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen. Ook zijn er inmiddels meerdere eventbureaus waar de sterren van het straatvoetbal geboekt kunnen worden voor events.

Autopedrace

AutopedraceOm 14.00 uur ging de autopedrace in de Bakkerbreetstraat van start. Het commentaar was in handen van dhr. Clowting, die de activiteit op een heel leuke wijze aan elkaar praatte.
Er waren 2 categorieën : 6 t/m 8 jaar en 10 t/m 12 jaar.

In de categorie 6 t/m 8 jaar waren de winnaars:

Senna Verhoef1e prijscadeaubon van Bart Smit van € 10,00
Sam Huigen2e prijscadeaubon van Bart Smit van €   7,50
Casey van de Ree3e prijscadeaubon van Bart Smit van €   5,00

In de categorie 10 t/m 12 jaar gingen de prijzen naar:

Lynn Bouw1e prijscadeaubon van Bart Smit van € 10,00
Manon Visser2e prijscadeaubon van Bart Smit van €   7,50
????????3e prijscadeaubon van Bart Smit van €   5,00


Demonstratie van de Hondenbrigade van de politie

demonstratie hondenbrigadeEr werden door politieagenten met honden een aantal acties uitgezet, zo moesten de honden attributen zoeken die de agenten hadden verstopt. Eén agent die zich voordeed als inbreker en zich verstopte in het schuurtje van de speeltuin werd door de hond opgespoord.

Daarna werd getoond hoe een arrestant in de boeien wordt geslagen die verzet pleegt. De arrestant, een agent, had zich voor deze gelegenheid even gekleed in een dik gewatteerd pak waar de tanden van de honden niet doorheen bijten. De 3 verschillende honden beten de arrestant in arm, hiel of knieholte.

Er was een grote menigte op deze demonstratie afgekomen die achter het lint of hek moesten blijven staan, doordat de menigte steeds dichterbij wenste te komen moest er geregeld worden teruggedrongen. Een aantal bezoekers wilde met hun eigen honden het terrein betreden, dat was niet mogelijk en de bewaking diende hier voor op te treden en de mensen te vragen achter het hek van de speeltuin te blijven.Livepodium

Op het livepodium was overdag Functrain en 's avonds Something Cool te zien.

Functrain
Functrain

Viswedstrijd zorgde voor verwarring!

De Viswedstrijd bij de Jutter zorgde voor nogal wat verwarring:
de BVV had van de Jutter te horen gekregen dat zij een viswedstrijd wilde organiseren. Dat vond de BVV heel erg leuk en heeft dat nog net op de flyer kunnen laten plaatsen. Echter toen er gevraagd werd waar de deelnemers zich konden aanmelden bleek dat niemand de viswedstrijd kon organiseren.
De BVV wist dan ook niet beter dan dat de gehele viswedstrijd géén doorgang zou vinden .... dus wie schetst onze verbazing als blijkt dat de viswedstrijd gewoon plaatsvindt voor de Jutter aan de Spoorgracht?? Wij hebben hier helaas géén verdere gegevens van en kunnen dus ook niet meedelen wie de winnaars zijn.
Onze excuses aan al die mensen die over deze wedstrijd vragen hebben gesteld en dus het verkeerde antwoord van ons hebben gekregen.

ZATERDAG 21 augustus: Kranslegging bij monument

Kranslegging bij monument op de haven voor de op zee gebleven vissers
Een vertegenwoordiging van het bestuur van de Belangenvereniging Visbuurt, Hannie Maasland en Janna van Os, hebben namens alle bewoners van de Visbuurt een krans gelegd voor de vissers en zeeredders uit de Pilo die hun leven hebben verloren op zee tijdens het uitoefenen van hun werk. "We zijn nauw betrokken als buurt waar de meeste vissers van oudsher en zeeredders leefden en woonden", lieten Janna van Os en Hannie Maasland weten.
Om 09.00 uur waren we aanwezig in de kantine van de Visafslag Den Helder, waar ons bloemstuk in ontvangst werd genomen om tijdens de ceremonie weer te worden aangereikt. Om 09.30 uur zou de ceremonie beginnen, echter doordat de burgemeester even was opgehouden begon de ceremonie om 09.45 uur.

Deze indrukwekkende ceremonie, met liederen gezongen door het Visserskoor, was tevens het begin van de Visserijdagen Den Helder. Deze Visserijdagen konden en mochten niet in feestgedruis uitbarsten zonder eerst stil te hebben gestaan bij hen die het verdienen genoemd te worden. De ceremonie werd geleid door Dhr. Peter Koning. Bij het openingswoord stond Koning stil bij de vissers die nooit meer thuis kwamen. "Hij zal nooit meer aan de reling van zijn kotter staan en de netten blijven leeg. Als je naar de golven van de zee kijkt, denk je aan hen die op zee gebleven zijn".

Burgemeester Koen Schuiling onderstreepte dat visserman een prachtig beroep is, maar helaas niet zonder gevaar. "Wanneer na grote inspanning iemand niet meer gevonden wordt, is dit het moeilijkste voor de nabestaanden om te accepteren. We danken de familie Wijnants die zich ingezet heeft voor het tot stand komen van dit monument, een plek voor troost wanneer naar de thuiskomst niet meer kan worden uitgezien. Eens had Den Helder wel dertig kotters en nu zijn het er nog geen tien, maar we blijven trots op onze vissers".

  

Na deze woorden legde Burgemeester Schuiling samen met wethouder Kees Visser een krans namens de gemeente, gevolgd door Martin Bakker, voorzitter reders vereniging en CIV, samen met Johan Bais namens de visserijvereniging Samenwerking, tevens vertegenwoordigers van de Visserijdagen 2010. Kees Jan Koorn legde bloemen namens het Nieuwedieper Visserskoor en Pim Visser namens Visafslag Hollands Noorden.
De Visbuurt was bij de kranslegging aanwezig en legde bloemen neer bij het monument namens de inwoners van de Visbuurt. Als afsluiter legde Daan Groot een boeket bloemen.Rubberrace

Op de zaterdag de klapper: de RUBBERRACE. Deze race werd georganiseerd door Alex en Vrouwke Geervliet en werd ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de Visbuurt nieuw leven ingeblazen. En òf er leven in de brouwerij was!!! Een enorm hilarisch levendig spektakel waar een nat pak natuurlijk onvermijdelijk is.

De organisatoren van de rubberrace hielden helaas een kater over aan het feest: de persoon die had toegezegd voor dit evenement een waterglijbaan, zeephelling en suikerspin/popcorn te zullen leveren, bleek een oplichter te zijn. Na een aantal dagen te gast te zijn geweest bij de fam. Geervliet is hij er met hun auto vandoor gegaan. Tot op heden is deze persoon niet opgepakt en heeft de fam. Geervliet hun auto niet terug.

De Los verzorgde op deze zaterdag een live uitzending vanaf de Vismarkt, hierover is in de vorige nieuwsbrief al berichtgeving geplaatst.

Clown Max, Drielle en de Smeerkeesjes

Wat een leuk programma voor de kinderen!

Clown Max wist zijn jonge publiek goed te boeien. De Smeerkeesjes, Petra Clowting en Miranda van Lieshout kregen het voor elkaar dat de tieners in polonaise achter de jongste kinderen aan liepen. Drielle wist de jeugd aan het dansen te krijgen. Het was dan wel niet erg druk, maar wat wàs het leuk.De demonstratie van de Brandweer

Deze demonstratie ging niet door, dat vond de BVV zeer spijtig. Door een communicatiestoornis stond de brandweer op vrijdag al in de Visbuurt in de veronderstelling dat zij op die dag een demonstratie zouden geven. Er is toen afgesproken de volgende dag terug te komen, maar de BVV kreeg afbericht.
Een grote groep mensen stond te wachten en deze hebben wij moeten teleurstellen. Zeer spijtig!

Schuimparty

Een kostelijk vermaak voor de jeugd, maar ook ouderen heb ik in het schuim zien rollen! Ons bestuurslid Hannie Maasland is door haar man en enkele buren een aantal keren ondergedompeld. Veel lachende gezichten en schuimfiguren die deden denken aan de verschrikkelijke sneeuwman passeerden de revue.

ZATERDAGAVOND-BBQ

Een oude bekende deed zijn intrede weer: velen hadden de zaterdagavond BBQ in ere hersteld. Velen zaten voor de deur met de smeulende kolen en de diverse lekkernijen werden weer als vanouds op de plaat gelegd terwijl ze genoten van de diverse muziekoptredens.
Op deze zaterdagavond was op het live-podium Crossfire te zien. Deze hele goede, veelgevraagde band zorgde voor een zeer gezellige sfeer. Er waren zoals verwacht veel bezoekers op af gekomen.ZONDAG 22 augustus 2010
Roeiwedstrijd bij Flaneerkade

Wisselbeker roeiwedstrijdOp de zondag werd het startsein gegeven voor de roeiwedstrijd van de Visserijdagen. Daar heeft een team uit de Visbuurt zich voor aangemeld met uiteraard de bedoeling in de prijzen te vallen en zo weer de aandacht op de Visbuurt te kunnen vestigen. En dat is gelukt! Deze ploeg, bestaande uit een groot aantal bewoners uit de Brouwerstraat, hebben de originaliteitprijs gewonnen. Hun polonaise in herkenbare (rugby)kleding op de kade was doorslaggevend. Zij gingen met de wisselbeker naar huis, en zullen volgend jaar moeten bewijzen dat zij wederom in staat zijn de beker te behouden. Fantastisch gedaan!!Draaiorgels in de Visbuurt

Passend bij de zondag hebben we op deze dag een rustig programma. Naast de diverse presentaties staan er vandaag een 10-tal draaiorgels in de buurt. In de Nieuwstraat, van Hogendorpstraat, Stakman Bossestraat en andere straten staan een aantal draaiorgels en die brengen met hun muziek een prettige sfeer. Ook op de theetuin staat een draaiorgel en wel de kleinste van Nederland, Flora heet dit draaiorgel.


Pijpenburger


Blauwe pilaar


Theetuin

Stichting Vrijwaard en Jac. P. Thijsseschool hebben de handen ineen geslagen om ook een passend karakter te geven aan de zondag. Een oase van zondagse rust in de tuin van de school waar, met de muziek van het draaiorgel, een kopje thee of koffie genuttigd kon worden met daarbij lekkere zoetigheid die door versbakkerij Dunselman, van Os en AH Boonstra was gesponsord. En alles ging schoon op!


Draaiorgel Flora


Theetuin

Er werden weer oude bekenden gevonden, bijv. mevrouw Groen die de dochter van Zandbergen tegen kwam. "Mevrouw Groen, kent u mij nog? Ik ben de dochter van vrouw Zandbergen van de Wagenstraat". Een geanimeerd gesprek volgde en oude herinneringen kwamen boven.


Mw. Zandbergen en Mw. Groen


Petra Alders en Will Pompert


Laatste avond van de Visbuurtfeestweek

Op het livepodium speelde in de middaguren New Born en de avond werd afgesloten met Carry On.
Het bestuur had met elkaar afgesproken om om 22.00 uur alle aanwezigen, sponsors en vrijwilligers te bedanken, maar dat liep voor de voorzitter even anders. Zij werd om 22.00 uur op het podium geroepen door Ko Minneboo. Daar kreeg zij een enorm boeket bloemen overhandigd namens het overige deel van het bestuur die deze actie had bekokstoofd.
Het publiek begon luidkeels te roepen "Janna bedankt, Janna bedankt". Met rode konen van verlegenheid probeerde ik na alle aanwezigen, sponsoren, Gerrit Wellerdieck en Bas Ouwens voor het neerzetten van de muziek op beide podia's zo snel mogelijk het podium te verlaten, maar dat ging niet zo makkelijk. Ko herhaalde de eerste woorden die ik als voorzitter in de raad zei: "We zijn het zat om als Visbuurters negatief in de belangstelling te staan". Maar in aanloop naar de Visbuurtweek stond, en na deze Feestweek staat de Visbuurt weer positief in de aandacht, en dat moeten we zo houden. Als voorzitter wil ik een ieder die betrokken was bij de organisatie van de Visbuurtfeestweek, maakt niet uit hoe klein zij hun aandeel vinden, hartelijk bedanken voor de samenwerking. Dankzij allen die hebben meegeholpen kon het feest worden zoals het is geworden. Ik reken er op dat we de volgende keer weer een beroep op hen mogen doen, u hoort van mij!!!!!!!!


Het bestuur bijeen, vermoeid maar tevreden. Vlnr.: Janna van Os, Anton Zwart, Jaco Batenburg en Hannie Maasland.

Alle vrijwilligers die hebben deelgenomen aan de activiteiten van de Visbuurtweek zullen worden uitgenodigd voor de vrijwilliger bedankavond op 25 september a.s.

Janna in gesprek met Ronald van Rietschoten

Meestal is het Ronald die de interviews verzorgt, maar nu wilde Janna wel eens weten hoe Ronald zich heeft gevoeld tijdens de voorbereiding en feestweek.

- Ronald, je bent bijna vanaf het begin van de organisatie van de Visbuurtweek betrokken als PR man voor de BVV voor de viering van het 200-jarig bestaan van de Visbuurt, je hebt diverse interviews afgenomen, hoe heb je dit ervaren?
   "Helemaal leuk, ik heb er een goed gevoel aan overgehouden en ik zou het zo weer doen en op dezelfde manier zoals ik het nu heb gedaan. Als bewoner betrokken zijn bij de organisatie van het feest, met mensen die je kent of leert kennen, en wat doen voor je buurt, echt heel leuk, het feest overtrof mijn stoutste verwachtingen".
- Je hebt het héél druk gehad met de opnames die gemaakt zijn van de Visbuurtweek, dat deed je samen met Bert Hasselt en Sjoerd Brandsma.
   "Dit was allemaal nieuw voor Bert Hasselt, hij doet meestal bruiloften, verjaardagen of andere party's, nu was het een hele week opnames maken. Het enige waar we géén opnames van hebben is de viswedstrijd, de prijsuitreiking van de autopedrace en de demonstratie van de brandweer, maar die ging niet door".
- Wat vond je zelf het leukste van de Visbuurtweek?
   "De markt op vrijdag met het Stookerskoor, de smid, de lucht van vis roken en vis bakken, als je de ogen dicht deed waande je alsof er zo een schip zou binnenkomen. Maar ook de Rubberrace was erg leuk".
- Wat vond je een minpunt?
   "Er was niets dat niet leuk of gezellig was. Ik vond het wel jammer dat er minder straten versierd waren dan 20 jaar terug, maar ik denk dat het komt omdat er zoveel nieuwe bewoners zijn die niet weten wat de Visbuurtweek inhoudt en wat hun bijdrage had kunnen zijn. Dat komt vast een volgende keer wel goed, ze weten nu wel wat het inhoudt".

L.: Ronald van Rietschoten in actie in een interview met Wethouder Pia Bruin en Janna van Os.
R.: Een foto van Bert Hasselt (geheel links) in de Theetuin, waar hij even aan het uitpuffen en bijkomen is van alle drukke werkzaamheden tijdens de Visbuurtfeestweek.

Tevreden terugkijken op de Visbuurtweek

Geschreven door Ronald van Rietschoten | 24 augustus 2010

Den Helder - De Visbuurtweek zit er weer op en iedereen die op welke wijze dan ook betrokken was bij de week, kijkt tevreden terug. Het werd een echte feestweek, voor, door en met de inwoners van de Visbuurt.
Het evenement werd zondag afgesloten met een high tea in de tuin/speelplaats achter de Jac. P. Thijsseschool. Ongeveer vijftig senioren genoten in de middag volop van de thee of koffie en de vele lekkernijen, muzikaal ondersteund door het kleinste draaiorgel van Nederland. Een draaiorgelconcours voor de liefhebbers en in de avond een optreden van de groepen New Born en Carry on.

Voorzitter Janna van Os van de BVV wist niet wat haar overkwam toen zij werd gevraagd het podium op te komen. Bloemen, complimenten en felicitaties waren haar deel. "Ik heb net op de massagetafel gelegen. Ik voel me een vermoeid oud viswijf, maar ook blij, opgelucht en tevreden dat alles zo goed is verlopen. Ik heb alleen maar positieve geluiden gehoord", aldus Van Os, die overigens nog niet klaar is met het festijn. "Onze week duurt nog minimaal een week. De zaken moeten wel afgehandeld worden".
Voortaan elk jaar een Visbuurtweek? "Om dit jaarlijks te organiseren is er meer nodig dan wat we nu hebben. Naast het financiële hebben we meer bestuursleden nodig", aldus Van Os. Dat neemt niet weg dat het een geweldige week was, waarbij de buurtbewoners zich uitermate gastvrij opstelden. "Iedereen kon aanschuiven en zelfs de bewaking van DEKO alarm en de EHBO werden in de watten gelegd. Waar kom je dat nog tegen?"

Evaluatie
Van Os: "Voor het einde van de maand volgt er een bestuurlijke evaluatie en op zaterdag 25 september bedanken we de vrijwilligers op een speciale bedankavond. Ik ga nu eerst mijn huis opruimen en daarna met vakantie en HET BOEK neem ik mee". Daarna kondigde ze aan dat ze heeft besloten volgend jaar maart, tijdens de jaarvergadering van de BVV, om gezondheidsredenen af te treden als voorzitter. "Na negen jaar is het mooi geweest en wordt het tijd even aan mezelf te gaan denken, maar de BVV blijft uiteraard bestaan, en ik zal niet helemaal weg zijn, ik zit alleen op een andere plaats aan tafel".
Voor het bestuur van de BVV en vrijwilligers was het maandagmorgen weer vroeg dag. "Voor ons is de week pas afgelopen als alles opgeruimd is en we van de kermisexploitanten afscheid kunnen nemen. Wij zijn ontzettend blij dat de ruim honderd geregistreerde vrijwilligers en de vrienden en kennissen van die vrijwilligers alle dagen hun stinkende best hebben gedaan om er een succes van te maken. Ook een woord van dankbaarheid aan alle sponsoren en instellingen uit de buurt die hun ruimtes beschikbaar stelden. Fantastisch, wat een saamhorigheid".

Boek
Ko Minneboo heeft samen met Marinus Vermooten het boek 'De Visbuurt in Den Helder 1810-2010' geschreven. Ko maakte maandagavond de balans op. "Van de duizend exemplaren heb ik er nog honderd over. 350 Mensen hadden zich eerder ingeschreven voor het boek, daarvan heb ik er nog 70. Vrijdag kon men het laten signeren, er waren er bij die stapels exemplaren meenamen voor een handtekening", vertelt Minneboo.

Groenteman van Os met HET BOEK"Ik denk dat groenteman Van Os het vrijdag met drie medewerkers nog nooit zo druk heeft gehad. Niet alleen vanwege de verse groenten, maar meer omdat het een verkooppunt van deze geschiedschrijving was. Marinus en ik hebben de nodige ervaring als het gaat om de verkoop van boeken en ondanks de korte periode dat we hieraan hebben kunnen werken, is dit een topper. Veelal oudere buurtbewoners, maar ook mensen die er hebben gewoond, hadden er wel 25 euro voor over". Van de 1000 exemplaren zijn er nu nog een stuk of 30 over, we kunnen straks spreken van een collectors item. Wees er snel bij, want ze zijn nu bijna uitverkocht.

Entertainment
Voor de jongeren was er dit jaar onder meer een DJ-podium neergezet bij het basketbalveld in de Vijzelstraat en bij De Viskom konden ze zich vermaken met de presentatie van de hondenbrigade van de politie, de autopedrace in de Bakkerbreetstraat en de ballonnenwedstrijd. Op vrijdagavond en zaterdagavond was er livemuziek te beluisteren in de Viskom.
"Op de eerste avond merkte je dat de loop bij het DJ Podium er nog niet in zat. Op de vrijdag was het lekker druk en de schuimparty op zaterdag viel in de smaak. Ik denk dat er in totaal toch zo’n kleine duizend jongeren aanwezig waren", meldt jongerenwerker Bas Ouwens. "Een dergelijk evenement moet je niet om de vijf jaar houden. Ik weet wel dat het financieel haalbaar moet zijn, maar elk jaar zou toch fantastisch zijn".
Gerrit Wellerdieck was verantwoordelijk voor de live muziek, kermis en de draaiorgels. Moe?
"Welnee, ik ben wel wat gewend en ik had zondagavond daarom een goed gevoel. In dit werk is rennen, vliegen en hectiek normaal. Ik weet niet beter, vergeet niet dat de meeste bands die hier speelden hun onderkomen hebben in de vele oefenruimtes van mij op Oostoever, dat maakt het makkelijker. Zonder andere formaties tekort te doen, speelde hier het beste wat Den Helder te bieden heeft".


Next Time


Angela Visser

Next Time, met onze eigen Pilo-er Angela Visser, zij heeft lange tijd in de Brouwerstraat gewoond

Bordenroute
Anton Zwart was een van de gidsen van de dagelijkse historische bordenroutes.
"Ondanks dat de wandeling bijna drie uur duurde, hebben we in totaal 200 geïnteresseerden rondgeleid. Daarnaast zijn er velen geweest die op eigen initiatief de route hebben afgelegd. We hebben besloten de borden te laten staan tot de open monumentendag op zaterdag 11 september".
"Het succes is ook doorgedrongen bij het Reddingmuseum, zij willen de borden over de Helderse zeeredders wel hebben. Blijkbaar denken andere mensen er ook zo over want de borden 'Geloven in de Buurt' zijn meegenomen, wellicht door iemand die de 10 geboden niet kent? Enige tijd geleden hebben wij geopperd om in een hal van Willemsoord deze presentatie permanent te plaatsen. VVV-directeur Jan Roelofsen was wel geïnteresseerd, daarna is er geen contact meer geweest. Het zou toch prachtig zijn als bezoekers op zoek gaan naar 200 jaar Visbuurt".

Strodorp
Als iemand met behulp van anderen een race tegen de klok voerde, was het wel Jaap Kooistra. Hij wilde laten zien hoe de eerste bewoning in de Visbuurt er uit moet hebben gezien.
"Dit strodorp ziet er niet helemaal uit zoals het in die tijd was. Het echte materiaal is niet meer voorhanden, dus moest ik het doen met oud hout en stro dat gekopt was. Ik heb mij vergist in de tijd die nodig was om dit te realiseren en heb geprobeerd een ruimtelijk inzicht te geven, hoe het er ongeveer toen uitzag".

Het enthousiasme en de waardering waren er niet minder om. "Ik heb er een positieve ervaring en leuke gesprekken van over gehouden. De kakdoos gaat naar de museumboerderij in Julianadorp en het kleine en grote onderkomen worden geplaatst in de tuinen van echte piloërs".

Ballonnenwedstrijd
Op woensdag 18 augustus zijn ter gelegenheid van de officiële opening van de Visbuurtweek een honderdtal ballonnen opgelaten. Op de 25e van deze maand is de sluiting van de ballonnenwedstrijd. Er komen nog steeds kaartjes binnen, waarvan 2 uit Duitsland, met een leuk briefje erbij waarop verteld is waar de ballon is gevonden. U zult op een later tijdstip worden geïnformeerd wie de winnaar is en waar de ballon terecht is gekomen.

Reacties

Heel veel leuke reacties zijn naar het gastenboek op onze website verzonden! Klik HIER om ze te lezen.

Fotoalbum

Inmiddels zijn er foto's van de festiviteiten op de website geplaatst! Klik HIER om deze te bekijken.

Testnet De Jong Assurantiën CBM Printing Stichting Vrijwaard Webdesign Noord-Holland