Belangen Vereniging Visbuurt
gemeente Den Helder Woningstichting Den Helder CIV Den Helder Aficom Accountants Bakkerij Dunselman AH Boonstra

Digitale nieuwsbrief nr. 5 | 18 juli 2010

Presentatie Modelbouwboten

Dhr. Jaap Woort zal in de Maranathakerk aan de Vijzelstraat een expositie inrichten over de modelbouwboten. Kotters, Botters, Loggers maar ook Zeil- en Marineschepen zijn op schaal nagebouwd en worden uitgestald zodat een ieder ze dagelijks kan bezichtigen.
Tevens bestaat de mogelijkheid voor de jeugd van 5 tot 15 jaar om deel te nemen aan het "Make-it and Take-it" project: de jeugd kan zelf een model in elkaar zetten en na afloop gratis mee naar huis nemen.



"Wat Jaap kan lukt mij niet"

(interview R. van Rietschoten met Jaap Woort)

Als je modelbouw, in dit geval schepen, zegt dan zeg je Jaap Woort van het gelijknamige Nautisch Bureau in Den Helder.
Vroeger had hij een jachtwerf en bouwde grote schepen. Wegens gezondheidsredenen moest hij daar mee stoppen. "Ik heb van deze hobby mijn werk gemaakt. Naast mijn bedrijf in modelbouw, ben ik namens Museum Broeker Veiling als kapitein op een rondvaartboot ook regelmatig te vinden op het water en laat de schoonheid zien van het Rijk der duizend eilanden. Ik ben ook lid van de Internationale Plastic Model Club (IPMS) die in Nederland duizend leden telt. Daarnaast zet ik mij in voor de Special Interest Group, die gevormd wordt door leden met een speciale interesse. In dit geval dus schepen".

Jaap Woort
Jaap Woort in zijn huiswerf

Zijn vriend en collega bouwer Bram van der Burg zegt: "wat Jaap kan lukt mij niet". Jaap is een robuuste zeebonk van Urker afkomst. Hoe is het toch mogelijk om met die dikke vingers deze miniatuurtjes met een schaal van 1 op 200 te maken? "Ach, ik heb een vaste hand en na een drukke dag geeft een uurtje knutselen mij innerlijke rust. Ik laat mij niet leiden door het moeten maar het mogen. Ik ben wel precies, als ik begin wil ik alles over het schip weten. Alle gegevens en foto's zoek ik op, daarbij is internet een grote hulp en als ik daar niet genoeg van heb, ga ik het schip zelf bezoeken. Het moet niet ongeveer zijn, het moet het zijn.
Bij het wereld kampioenschap in 2000 in Londen werd ik eerste in de categorie 'straight of box' koopvaardij, tweede bij de oorlogsbodems en derde bij de zeilschepen. Met behulp van anderen ontwikkel ik zelf bouwpakketten.
Ik heb wel iets met de Visbuurt. Mijn hele familie komt er vandaan, zelf heb ik van 1960 tot 1968 op de Buitenhaven gewoond. Janna van Os zag een tijdje geleden bij de gelijknamige groentehandel aan de Spoorgracht mijn auto met een sticker van het bedrijf staan en vroeg of ik mijn modellen wilde tentoonstellen.
Ik sta van woensdag 18 tot en met zondag 22 augustus van 12.00 tot 17.00 uur in de Maranathakerk. Ik ga niet verklappen wat men kan zien. De mensen moeten gewoon komen kijken. Als ze vragen hebben, kunnen ze terecht bij die robuuste man in zijn Urker pak".



Jeugdactiviteiten bij de Maranathakerk

Georganiseerd door Moniek Bot van Peuterplezier
Op donderdagmiddag van 12.00 tot 17.00 uur is er speciaal voor de kleintjes en kinderen tot 10 jaar een activiteitenmiddag.
Er staat een springkussen annex suikerspin/popcornkraam op het pleintje van de Maranathakerk aan de Vijzelstraat. De kinderen kunnen geschminkt worden en er wordt een strippenkaart uitgedeeld voor de diverse lekkernijen. Diverse vaders en moeders zullen de activiteit begeleiden.
Er zijn géén kosten aan deze activiteit verbonden.



Puk populair bij Zeepaardje

(R. van Rietschoten in gesprek met Monique Bot)

Monique BotIn de Maranathakerk is al jaren peuterspeelzaal het Zeepaardje gevestigd.
Marjoke, Angela, Ilonka, Truus en Monique zijn samen met kleuterleidster Monique Bot van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 16.00 uur druk in de weer met kinderen tussen 2 en 4 jaar.
"Ons symbool en de held van de kleintjes is Puk. Hij beleeft met zijn vrienden spannende avonturen.
Wij zijn druk bezig met schoonmaken want de schoolvakantie staat voor de deur en op woensdag 18 augustus is Jaap Woort met zijn modelboten hier te gast. Wij vallen onder peuterplezier Kopwerk en werken met drie klassen, waarbij taalontwikkeling en werken met thema's belangrijk zijn. Elk thema duurt drie weken, per jaar behandelen we er acht. Deze worden met de ouders afgesloten. Dat heeft te maken met de VVE eis (Voor- en Vroegschoolse Educatie). De meeste kinderen komen uit deze buurt en de Vogelwijk maar ook uit Nieuw Den Helder.
Op donderdag 19 augustus van 12.00 tot 17.00 uur pakken wij hier voor de kleintjes uit met een springkussen, popcorn, suikerspin, schminken, kleuren en limonade. De Belangenvereniging Visbuurt hecht veel waarde aan de jeugd in deze wijk en heeft budget om activiteiten mogelijk te maken. Daar zijn wij erg blij mee.
De laatste Visbuurtweek kan ik mij nog wel herinneren. Vooral de enorme markt staat mij nog vers in het geheugen, ik woonde toen in de Jan in 't Veltstraat. De gemoedelijke sfeer en saamhorigheid voerden toen de boventoon, je leefde er het hele jaar naar toe. Nu twintig jaar later zijn het andere tijden en krijg je een heel ander feest maar zeker niet minder leuk en gezellig. Ik weet dat het een hele klus is, zoiets neer te zetten en heb dan ook veel bewondering voor Janna van Os en haar mensen. Ik begrijp dat dit vanwege het jubileum eenmalig is maar het zou toch prachtig zijn, als dit om de vijf jaar plaats vindt".



Open Huiskamer SDTO

In de vorige Nieuwsbrief hebben we aandacht gevraagd voor de Open Huiskamer van Stichting Dak- en Thuislozen Opvang in de Visbuurt. Het afgenomen interview van R. van Rietschoten was toen nog niet binnen bij de redactie en wordt dus nu geplaatst.
(R. van Rietschoten in gesprek met Netty Schuil en Dennis v/d Helm)

De Stichting Dak- en Thuislozen Opvang (SDTO) heeft al 5 jaar haar onderkomen in het Wapen van Den Helder op de hoek van de Spoorgracht en de Nieuwstraat.
Zij heeft vanaf het begin bij de buurtbewoners niet bepaald een positieve indruk achter gelaten maar daar wil men op donderdag 19 en vrijdag 20 augustus van 10.30 tot 16.30 uur verandering in brengen.
Netty is hoofd maatschappelijke opvang en Dennis is beleidsmedewerker. "Vanuit de bewoners zelf is het idee ontstaan om verandering te brengen in die gedachte. Zij organiseren daarom op die dagen een open woonkamer met koffie, thee, pannenkoeken en een kleine markt met zelf gemaakte spullen.
De meeste mensen denken dat er alleen maar verslaafden wonen, dat het er vies is en ze vinden het eng om binnen te stappen. Dat is dus niet waar: wij hebben bijv. bewoners die gescheiden zijn, geen familie hebben en daardoor in de problemen zijn geraakt of een schuldenlast hebben, waardoor ze uit hun woning zijn gezet.
Wij hebben nu 40 bewoners, 38 mannen en 2 vrouwen. De jongste is 21 en de oudste 68 jaar oud. Het is wel een gemeleerd gezelschap en toch lukt het.
Wij doen als leiding met behulp van diverse instanties ons stinkende best. Toch moeten wij ons steeds weer bewijzen en op onze tenen lopen. Als je hier binnen stapt, tref je een kleine groep aan, die niet in staat is te werken maar het grootste gedeelte is dagelijks werkzaam, bijvoorbeeld bij Noorderkwartier.
We zijn ons bewust van het feit de opvang in een woonwijk staat, daarom hebben we ook huisregels. Er is wel 24 uurs opvang maar om 23.00 uur moet men binnen zijn en om 24.00 uur gaat het licht uit.
Het komt ook voor dat bewoners na enige tijd in aanmerking voor een kamer of woning. Die verliezen we niet uit het oog, zolang er hulp of begeleiding nodig is doen we dat. Helaas zijn uitzendburo's niet zo geïnteresseerd, als men hoort dat de klant in het SDTO woont.
Of het te maken heeft met deze moeilijk economische tijd is niet zeker maar de laatste tijd kloppen veel gezinnen met kinderen aan onze deur. Je zit er niet op te wachten maar het kan ons nu of in de toekomst allemaal overkomen".

Wapen van Den Helder
SDTO in het voormalige Wapen van Den Helder

Dennis en Netty
Dennis van der Helm en Netty Schuil



Vrijdag 20 augustus

Op de vrijdag wordt het op de Vismarkt reuze gezellig. Er zullen een aantal oude ambachten te zien zijn zoals
- Smeden
- Mandenmaken
- Rietvlechten
- Houtbewerken
- Mosterd maken
- Quilten
- Boekbinden enz.



Boekbinden

boekbindenLange tijd voor de boekdrukkunst werd uitgevonden werden beschreven vellen perkament gevouwen en aan touwen aan elkaar genaaid. Op deze manier ontstonden op de rug de zogenaamde ribben, die je bij oude boeken nog steeds kunt zien. Deze werkwijze is gedurende vele eeuwen toegepast en verfraaid. Het zijn vooral de kloosters geweest die het boekbinden tot een kunst wisten te maken. Toen de boeken gedrukt konden worden werd de vraag groter en zelfs de oude gilden gingen meer commercieel werken. Op grond van historische ontwikkelingen wordt er nog steeds een onderscheid gemaakt tussen de klassieke of engelse bindwijze, de franse en de duitse. Toch is de oorspronkelijke werkwijze nog steeds de basis van alle technieken en vormen.

Quilten

quiltenDe quilt wordt tegenwoordig vaak als een bijzondere vorm van textiele kunst gezien. De quilt zoals die tegenwoordig in Nederland wordt gemaakt is in feite een doorgestikte deken naar het voorbeeld van de Amerikaanse patchwork-quilt. De deken bestaat uit een bovenlaag van lapjeswerk (patchwork), een tussenvulling en een voering. Deze drie lagen worden aan elkaar bevestigd door middel van een rijgsteek door de lagen heen. De rijgsteken kunnen in patronen worden gemaakt, waardoor er allerlei figuren ontstaan. Dit doorstikken heet quilten., de techniek waaraan de deken zijn naam dankt.

Het Stookerskoor

StookerskoorHet Stookerskoor treedt tijdens deze Historische markt op en de auteurs van het boek "De Visbuurt in Den Helder 1810-2010", zullen klaar zitten om uw bestelde boek voor u te signeren.

auteurs boek VisbuurtVoor diegene die nog géén boek besteld hebben: dit is vanaf 19 augustus o.a te koop bij de auteurs, Groenteboer van Os, de Drie Boekjes, Tabakshop de Verijzer en Esso pompstation Drok aan de Ruyghweg voor € 24,95.

Vrolijke en opzwepende zeemansliederen zullen tijdens de markt worden vertolkt.



Visbakken

Hierbij doet de BVV een oproep aan personen die willen helpen met Visbakken!


visbakken

visbakken

Op vrijdag 20 augustus, vanaf 12.00 uur, zal er vis gebakken worden op de Vismarkt.
Bedoeling is om de verschillende manieren van Visbakken te laten zien: zoals vroeger op het petroleumstelletje werd gebakken, en zoals nu veel gebeurt in de diverse schuren, op de bakspin.
Bent u in het bezit van een bakspin en u wilt ook helpen bij het bakken? Meld u dan aan en neem uw bakspin of petroleumstelletje mee!

Meld u aan bij:
Janna van Os
06 - 36 26 61 95
voorzitter@visbuurt.nl



Helderse Kampioenschappen Visroken

Er zal een wedstrijd visroken plaatsvinden, waarvoor nog steeds kan worden aangemeld bij: Jaco Batenburg, Nieuwstraat 43, tel. 681 375.
Jaco Batenburg is de penningmeester van de Belangenvereniging Visbuurt en heeft zijn handen vol aan de organisatie van het jubileum. Maar heeft als één van zijn, voor de Visbuurtweek geplande activiteiten, de wedstrijd visroken georganiseerd.

  



Even voorstellen: Jaco Batenburg

(R. van Rietschoten in gesprek met Jaco Batenburg)

5 Dagen feest vieren kost geld. Daarom vormt binnen het bestuur van de BVV de penningmeester, ook wel de schatbewaarder of busmeester genoemd, samen met de voorzitter en secretaris de vaste kern van het dagelijks bestuur.
Deze thesauriër doet echter méér dan over de centjes waken: hij organiseert ook nog het open Helders Kampioenschap Visroken op vrijdag 20 augustus van 11.00 tot 18.00 uur, locatie Vismarkt. Hij is verantwoordelijk voor het horecateam en maakt speciaal voor deze Visbuurtweek een come back met zijn formatie de Band zonder Toekomst.
De Belangenvereniging Visbuurt is in 2003 opgericht. De oorzaak was eigenlijk de vestiging van de Stichting Dak-en Thuislozen Centrum. Dat werd ons feitelijk in de maag gesplitst en aan de hand van vele handtekeningen voelden wij ons geroepen de belangen van de buurt te behartigen. Nu blijkt dat de SDTO door professionele mensen wordt geleid. Het is hartverwarmend dat de bewoners tijdens de week een open woonkamer organiseren.
Ik denk dat in april 2009 tijdens de bestuursvergadering het idee is geboren om het jubileum dit jaar te vieren. Met de herinnering van de vele Visbuurtweken in de jaren '80 vonden wij dat deze buurt met een gemengde samenstelling rijp was voor een nieuw feest. Als bestuur ga je dan stap voor stap aan de gang. De eerste natte vinger begroting kwam op ruim 80.000 euro uit. Doordat anderen geïnteresseerd raakten en zelf het initiatief namen, vroegen wij als bestuur ons af wat het echt kostte. Zo hebben wij het initiatief voor de uitgave van het boek 200 jaar Visbuurt bij de auteurs Ko Minneboo en Marinus Vermooten kunnen neerleggen. Dat risico wilden en konden wij niet dragen. Na enig rekenwerk kwamen wij toen uit op een begroting van 53.000 euro. Daar moeten wij het mee doen".
"Penningmeester zijn is niet altijd leuk maar het werd voor mij een schuilende roeping. De voorzitter en secretaris moeten constant bereikbaar zijn. Laat mij maar in de luwte werken. Na een cursus boekhouding kreeg ik er lol in".
Jaco en zijn gezin wonen al 13 jaar in de Nieuwstraat. "Ik merk dat de mensen steeds meer zin hebben in een feest, het begint te leven. We hebben nog een maand. Het zal, gezien deze tijd en samenstelling van allerlei culturen in de Visbuurt, op een andere manier worden gevierd maar zeker niet minder dan 20 jaar geleden".

"Het horecateam is compleet maar voor het kampioenschap visroken met poon, makreel en tong zoeken we nog wat mensen, anders heb ik straks meer juryleden dan deelnemers. Bij 6 deelnemers wordt het een wedstrijd, anders doen we het voor de lol".

Band zonder Toekomst

Jaco is ook muzikant en maakt op donderdagavond 19 augustus op het podium aan de Nieuwstraat met zijn groep de Band zonder Toekomst een comeback.
"Deze formatie is 15 jaar geleden ontstaan op de muziekschool. We hebben in het 5-jarige bestaan misschien 6 keer opgetreden. Niet veel dus maar ja, dan moet je ook niet zo'n naam kiezen. Maar we hebben elkaar weer gevonden en zijn druk aan het oefenen".
Heeft hij het gevoel dat het al leeft bij de bewoners? "De grote publiciteitscampagne moet nog los barsten maar ik merk wel dat men het er over heeft en dat het begint te leven. Als laatste wil ik nog zeggen, dat wij het voor elkaar hebben gekregen dat er een traditionele kermis komt te staan zonder geldverslindende computer spelletjes".



Voor uw Veiligheid

Een evenement zoals de Visbuurtweek kan natuurlijk niet georganiseerd worden zonder dat er aan de veiligheid van de bezoekers gedacht wordt, daarom heeft de BVV een verzoek tot ondersteuning gevraagd aan de EHBO afdeling van Den Helder. Gelukkig hebben zij gehoor gegeven aan ons verzoek, naast het aantal gediplomeerde EHBO en AED-ers van de deelnemende Visbuurtbewoners, krijgen we de hulp van een aantal EHBO mensen van de Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO afdeling Den Helder.



Geschiedenis van de EHBO

EHBOAan het einde van de 19e eeuw waren er ontwikkelingen waarbij het verlenen van eerste hulp door leken werd gepropageerd. In Engeland begon men als eerste met het organiseren van EHBO-cursussen.
In 1881 werd in Londen tijdens een internationaal medisch congres bekend gemaakt dat door de Johanniter Ridders, de "St. Johns Ambulance Association" was opgericht. Het was een vereniging die verbandposten inrichtte, EHBO-cursussen organiseerde en een examen instelde. Dit had tot resultaat dat in 1887 al 100.000 personen met goed gevolg examen hadden gedaan. De Amsterdamse arts C.B. Tilanus jr. haalde het idee naar ons land.
Aanvankelijk namen de artsen in Nederland het standpunt in dat de eerste hulp niet kon en mocht worden toevertrouwd aan leken. Maar toch groeide het enthousiasme en werden pogingen ondernomen om de EHBO-kennis te verspreiden. In 1893 werd de Nederlandse Vereniging EHBO opgericht.
Op initiatief van ZKH Prins Hendrik werd in 1909 "Het Oranje Kruis" opgericht met het doel eenheid te bevorderen in hulpverlening en opleidingen. De 1e druk van het Oranje Kruis Boekje verscheen in 1912. Het Oranje Kruisboekje werd de 'bijbel' in de EHBO leerstof en is al vele malen in een herziene druk verschenen. Momenteel wordt er tijdens de cursus lesgegeven uit de 25e druk waarin ook de reanimatie is opgenomen.
In 1951 verscheen het eenheidsdiploma EHBO. Er zijn momenteel ruim 280.000 gediplomeerden!



Demonstratie politiehonden

Op vrijdagmiddag van 16.00 tot 17.00 zal de Politie in speeltuin de Viskom een demonstratie geven met politiehonden.

pakwerk  pakwerk

Wat voor soort moet de hond zijn om toegelaten te worden tot de opleiding als Politiehond?
Een herdershond in al zijn variëteiten en Doberman, Riesenschnauzer, Bouvier, Airedale Terrier, Rottweiler, Boxer, en alle kruisingen tussen deze rassen.

Wie mag deze toekomstige politiehonden africhten?
Om met je hond een Politiehonden-certificaat te behalen moet je lid zijn van de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging (KNPV).

Wat moet een hond kunnen om toegelaten te worden tot de opleiding als politiehond?
In principe helemaal niets. Alles wat hij later moet kunnen, leren we hem op de training.
Als pup zijnde hoeft hij alleen maar pup te zijn (vrolijk en vrij). De basisoefeningen (zoals volgen, apporteren enz.) leert hij vaak wel in zijn 1e jaar. Meestal begint de echte training als ze ongeveer 1 jaar zijn.
Wel moet hij een dosis moed en zelfstandigheid hebben én een baas die zin heeft om veel tijd in de training te steken.
Speur- en surveillancehonden helpen de politie.

speurhondSpeurhonden helderen heel wat politiezaken op, die anders onopgelost blijven: zo helpen ze de politie bij het opsporen van drugs, mensen, explosieven, brandversnellende middelen, stoffelijke resten en tabak.

Surveillancehonden helpen de politie bij het handhaven van de openbare orde, bijvoorbeeld tijdens voetbalwedstrijden, bij rellen, ontruimingen, demonstraties en evenementen.

Voor meer informatie kijk op www.pakwerk.nl



Reacties voormalige bewoners

Reacties van voormalige bewoners op het Visbuurt jubileum en het boek

F. Schnellenberg
Ik heb jaren in de visbuurt gewoond. Van 1948 tot 1953 aan de Bassingracht no. 9, op het blok van de Nieuwstraat tot de Brouwerstraat. Toen zaten er de volgende bedrijven:
Op de hoek Nieuwstraat café Luykxs (later Visser) daarnaast de groenteboer Roos, daarnaast slager de Beurs, dan een particulier huis (fam. Zuring), dan kapper Tabeling, dan kruidenier Biegstraten (later Kern) dan wij , wij woonden boven de garage. En op de hoek no.10 banketbakkerij Dunselman. Daarna zijn wij verhuisd naar de Spoorgracht 33, dit was naast het Leger des Heils tot 1957. Toen zijn wij verhuist naar de Binnenhaven.

tabeling
Tabeling, Bassingracht nr.6

.........................................................................

Fr. De Boer
Ik heb van af mijn geboorte in 1946 t/m december 1968 (ruim 22 jaar) in de Beukenkampstraat 16 gewoond. In de Visbuurt heb ik een schitterende jeugdperiode meegemaakt en heb het altijd fijn gevonden daar gewoond te hebben. Daarom kijk ik altijd met plezier en graag terug naar die periode en vindt het bijzonder aardig (en ben eigenlijk best wel een beetje trots) op de wijze zoals de Visbuurt zich nu manifesteert.

.........................................................................

M.Kerstens
Wij hebben tot 1970 in de Visbuurt gewoond. Ouders waren Speeltuin medewerkers. Wij woonden in de Nieuwstraat nr: 36.
P.S.: doe de groeten aan Ome Bert van Gent.

.........................................................................

PMF Dunselman
Ik ben in 1932 in de Nieuwstraat nr.19 geboren, vandaar mijn belangstelling. Ik zal het feest dan ook zeker bezoeken. Veel succes!

.........................................................................

Nora Tee Steilberg
Ik ben de kleindochter van de eerste eigenaar, de heer Steilberg, van de groentezaak op de Spoorgracht. Mijn vader, de heer WJ Steilberg, heeft de eerste steen van het pand gelegd. Ik vind het leuk, dat er een feestweek georganiseerd wordt. Als het enigszins kan, kom ik zeker een dag naar de festiviteiten.

Van Os
van Os, Spoorgracht 29 / Vismarkt 2

.........................................................................

R.A Flem
Prachtig om een stuk historie toe te kunnen voegen aan het boekenbestand over Den Helder. Visbuurt; gefeliciteerd.

.........................................................................

J. Veltman
Ben benieuwd naar het boek. Ben in december 1943 geboren in de Vijzelstraat 115. Toen de winkel van de Fa. Buter. Mijn ouders waren zetbaas. Naast de steeg woonde bakker Post en op 117 de Fam. Maagdelijn.

Buter
Buter, Vijzelstraat 115

.........................................................................

Lou de Boer
Mijn naam is: Lou de Boer, geb. 2 Aug. 1923 te Den Helder. Ik heb van 1923 tot 1946 in Den Helder gewoond en dus mijn jeugd, Lagere school (Rehobothschool), en mijn middelbare schooltijd (Gem. Lyceum) in de Visbuurt doorgebracht. Ik bewaar vele herinneringen aan die tijd, deze heb ik opgeschreven en opgestuurd naar de Heer Noot (HHV).
Ik ben derhalve ook zeer geïnteresseerd in UW NIEUWSBRIEF en zou die gaarne willen ontvangen.



Testnet De Jong Assurantiën CBM Printing Stichting Vrijwaard Webdesign Noord-Holland